Project Rijk Leven
  • Home
  • Vermogen
  • Food
  • Leuk?!
  • Gezond
  • Kids
  • Groen
  • Over PRL
    • Over Project Rijk Leven
    • Alle blogs tot nu toe
    • Over ons
    • Juridische zaken
    • Contact

13 FIRE-tips om de decembermaand heelhuids door te komen

7/11/2019

0 Reacties

 
Foto
Kerst? Dat is toch nog ver weg, maken mensen zich daar nu al druk om? Op social media zie ik al wat langer heel veel posts voorbij komen met verwijzingen naar kerst. “Nog 100 dagen tot kerst” en “Kijk naar deze kerstsokken!” Ook kun je alweer helemaal los op het kopen van nieuwe kerstdecoraties voor in de boom en liggen de DIKKE speelgoedfolders al lang weer bij mijn ouders op de mat (zij hebben geen nee-nee sticker op de brievenbus…). 

In Nederland hebben we een periode van uitzonderlijk WARM weer achter de rug en persoonlijk staat mijn hoofd helemaal nog niet naar de feestdagen. Gelukkig maar, want vroeger leverde deze periode mij behoorlijk wat stress op: cadeaus voor iedereen kopen, nadenken over met wie en waar je Sinterklaas, kerst en oud & nieuw viert en dus ook over het eten. Ja, het eten...dat is een ding. Altijd teveel, een focus op luxe, dure (en ongezonde) producten en altijd gedoe. Dan komt er iemand met de vraag of je nog een plakje kerststol wil met roomboter? Nee natuurlijk niet, na een croissantje, belegd broodje, vers fruit en kilo’s chocola en koekjes is het gewoon een keertje klaar!

Tuurlijk zitten er ook goede kanten aan de feestdagen: gezellig SAMENZIJN met je familie en/ of vrienden, vrije dagen hebben en het rustig aan kunnen doen met een kop warme chocomel op de bank en voor de zoveelste keer de films Love Actually en Home alone kijken. Of een van de andere kerstfilms die elk jaar weer worden herhaald op tv. Aan de andere kant: ik vind het ook altijd een stressvolle, ongezonde en dure periode. Nou ja, dat vond ik. Inmiddels pak ik het anders aan. Dat is niet alleen goed voor mijn portemonnee, maar zorgt ook voor minder stress en is goed voor de aarde (want minder consumptie en troep dat we heen en weer pompen).

INSPIRATIE nodig om de (dure) decembermaand heelhuids door te komen? Misschien helpt de onderstaande lijst je!

13 FIRE-tips om de (dure en stressvolle) decembermaand door te komen

1. Koop alleen nog (gezamenlijk) cadeaus voor kinderen
Vroeger kregen mijn zussen en ik een duur cadeau voor Sinterklaas; kerst draaide bij ons niet om cadeaus. Toen wij ouder werden, kregen we uiteraard niets meer in onze schoen en spraken we af cadeaus voor elkaar te kopen met kerst, rond een bepaald bedrag. Dat was altijd lastig, want wat vraag je en wanneer heb je tijd om te gaan shoppen? Toen de kinderen van Zus A er waren, lag de focus veel meer op hun cadeaus. Die kregen altijd zoveel, dat ze van gekheid niet wisten waar te kijken en waarmee te spelen. Op een gegeven moment hebben we afgesproken dat de volwassenen geen cadeaus meer voor elkaar kopen. Dat scheelt een hoop geld, maar vooral ook stress! Op die manier kunnen we onze AANDACHT richten op wat we echt belangrijk vinden: tijd met elkaar doorbrengen terwijl we een bord- of kaartspel spelen. De kinderen krijgen nog wel cadeaus, dat hoort er uiteraard bij. Zus A kiest over het algemeen voor ‘educatief’ speelgoed, zodat hun ontwikkeling wordt gestimuleerd. Als familie leggen we dan een bepaald bedrag bij elkaar om gezamenlijk een cadeau voor de kinderen te kopen. Het kan dan een wat duurder, maar kwalitatief goed cadeau zijn in plaats van rommel dat zo kapot gaat. Afgelopen jaar kochten we bijvoorbeeld een Sylvanian huis, Lego en een aantal spellen. Dit is ook nog eens veel duurzamer voor de aarde.

2. Denk aan het geven van een ervaring in plaats van een cadeau
Overweeg om in plaats van een cadeau een ervaring aan iemand cadeau te doen. Duur hoeft dat niet te zijn. Denk bijvoorbeeld aan het maken van een BOSWANDELING waarbij je begint of eindigt in een gezellig grand café voor appeltaart en koffie, ga gezellig uit eten of bezoek samen een museum of voorstelling! Wij hebben gemerkt dat ervaringen, dus tijd met elkaar doorbrengen, ons veel gelukkiger maken dan een fysiek cadeau. Sterker nog, ik ben regelmatig geërgerd als ik ‘spullen’ krijg, omdat ik me dan afvraag wat ik ermee moet en waar ik het moet laten in mijn kleine appartement. Ik breng dit soort spullen tegenwoordig vaak naar de kringloop in de hoop dat iemand anders er iets aan heeft.

3. Begin op tijd
Wil je toch aan cadeaus doen, begin dan vroeg met inkopen. Toen wij er nog aan deden, was ik al maanden bezig. Het komt namelijk voor dat je tegen dingen aanloopt, waarvan je weet dat ze PERFECT zijn voor die en die. Zo hoef je niet op het laatst nog op zoek in de drukte en krijgt die ander iets dat je echt met liefde en aandacht hebt gekocht. Ook kun je dan gericht aanbiedingen in de gaten houden en kun je het cadeau wellicht tegen een gunstiger bedrag scoren dan in december.

4. Een knutselwerk is altijd goed
Laat je kinderen een knutselwerk of tekening maken als cadeau met een LIEF KAARTJE erbij. Bijvoorbeeld voor de opa’s en oma’s; die hebben toch alles al en moeten er verplicht blij mee zijn! ;)

5. Maak cadeaus zelf
Sowieso zijn zelfgemaakte cadeaus een goede manier geld te besparen; bak een cake en neem die mee! Of maak zelf verse granola of stop ingemaakt fruit of de droge ingrediënten voor home made cake of koekjes mooi in laagjes in een sierlijk potje met een handgeschreven label en geef dat cadeau. Als minimalist (to be) word ik persoonlijk altijd het meest gelukkig van FUNCTIONELE CADEAUS! Dat wil zeggen: dingen die ik echt gebruik en/ of die ‘opgaan’, zoals wijn en chocolade of versgebakken chewy havermoutkoekjes..

6. Geef een abonnement op de bibliotheek cadeau
Wij zijn groot fan van de bibliotheek. Voor de prijs van ongeveer 2,5 boek kun je een heel jaar lang boeken lenen (fysiek, e- en luisterboeken), maar ook dvd’s en cd’s en daarnaast gebruik maken van alle DIENSTEN van de bibliotheek. Je kunt bijvoorbeeld gratis gebruik maken van het internet en alle onderzoeken van de Consumentenbond bekijken op de computers in de vestigingen. De bibliotheek organiseert ook veel activiteiten. Met een abonnement op de bieb als cadeau kun je gewoon niet verkeerd zitten. Je geeft iemand veel, heel veel, zoals cultuur, ontspanning en eindeloze toegang tot kennis en zelfontwikkeling.

7. Maak het bespreekbaar
Als je altijd gewend bent geweest elkaar dure cadeaus te geven, maar je wil daar verandering in brengen, BESPREEK DIT DAN. Misschien vinden andere mensen binnen de groep het (inmiddels) ook wel teveel van het goede? Maak afspraken over de aanpak en kosten om het op die manier leuk te houden voor iedereen.
8. Spreek af dat iedereen wat eten en drinken meeneemt
Wat betreft het eten: ik weet dat veel mensen buiten de deur gaan eten met kerst. Wij vieren kerst altijd thuis, waarbij iedereen iets te eten en/ of drinken meeneemt. Op deze manier hoeft niemand heel veel werk alleen te verrichten en zijn de lasten ook verdeeld over iedereen. Ook is het erg leuk om te ZIEN EN PROEVEN waar ieder zijn best op heeft gedaan.

9. Geen overvloed, maar gewoon genoeg
En oja, mensen klagen altijd dat ze teveel eten en drinken in december. Mijn tip: doe het gewoon niet. Zeg wat vaker nee. Je hoeft niet alles te eten wat er is en je kunt kiezen voor KLEINERE PORTIES. Bedenk van tevoren hoeveel glazen alcohol je naar binnen wil werken. 1 Januari beginnen met een kater is wat mij betreft een hele slechte start van een nieuw jaar. Serieus, deze tip is daadwerkelijk zo SIMPEL als hij klinkt. Just don’t do it. Swoosh.

10. Werken tijdens de kerstperiode kan voordelen met zich meebrengen
Toen ik nog studeerde nam ik vaak werk aan voor tweede kerstdag; je kreeg extra betaald vanwege de feestdag en na kerstavond en eerste kerstdag vond ik het wel lekker weg te zijn van de sociale verplichtingen en de daarmee gepaard gaande drukte. Betaald werk was, vooral tijdens mijn studententijd, altijd een GOED EXCUUS om nee te kunnen zeggen tegen uitnodigingen! De sfeer op mijn werk was overigens ook altijd heel gezellig in die periode, dus je vierde toch een beetje kerst, terwijl je er nog voor betaald kreeg ook. Met mijn kantoorbaan heb ik dit soort feestdagen nu standaard vrij, maar ik zou het niet zo erg vinden te (moeten) werken.

11. Vier Oud en Nieuw gezellig (bij iemand) thuis
Oud en nieuw vieren we ook altijd bij iemand thuis, waarbij elke gast ook iets meeneemt. Met twee flessen drank (niet per se alcohol!) per persoon kom je een heel eind. Qua eten kunnen mensen zelf bepalen of ze iets (uitgebreids) maken of iets kant-en-klaars kopen. Een paar zakken zoutjes is dus ook prima. Plan het starttijdstip ná het diner, zodat duidelijk is dat er niet voor avondeten wordt gezorgd. Mijn ervaring is dat er toch altijd MEER DAN VOLDOENDE eten is om niet te hoeven verhongeren.. Op deze manier kun je jezelf net zoveel stress aandoen als je wilt. ;)

12. Geef ‘NIKS’
Greenpeace speelt handig in op de consuminderen-trend met NIKS. “Wel een cadeautje ontvangen of geven, maar liever niet bijdragen aan de steeds grotere berg spullen die we de aarde in helpen? Met NIKS kan het. NIKS is een bijdrage aan Greenpeace die je cadeau kan doen of krijgen. Inkopen doen voor de feestdagen was nooit eerder zo eenvoudig! Want als je alles al hebt, wat heb je dan nog te wensen? NIKS symboliseert een donatie aan Greenpeace en komt in een klimaatneutrale verpakking. Wil je echt NIKS? Stop dan het composteerbare kaartje NIKS in de grond en het verdwijnt vanzelf.” Deze kwam ik tijdens het schrijven van dit blog toevallig tegen (toeval bestaat niet?! - Enne: dit is dus niet gesponsord!). Grappig bedacht door Greenpeace EN je helpt een goed doel! Oxfam gebruikt hetzelfde principe, daar kun je bijvoorbeeld een symbolisch geitenpaar of 10 kippen cadeau doen. Beide goede doelen bieden iets voor elk budget. Je kunt natuurlijk ook gewoon een ander GOED DOEL kiezen en zelf een kaartje maken om symbolisch cadeau te doen.

13. Ontvlucht de feestdagen
Ok, dit is een extreme en als je een echt familiemens bent, zul je dit waarschijnlijk niet willen. Maar door er gewoon niet te zijn (en in het buitenland zitten is daar een goed excuus voor), ontloop je ook een hoop van de stress. Je kunt natuurlijk ook gewoon thuisblijven en aangeven dat je dit jaar even overslaat. Ik leer steeds beter dit soort dingen gewoon te communiceren en dat mensen daar dan best BEGRIP voor kunnen opbrengen. Ik ben nu zelf aan het kijken of ik in december/ januari wat langer weg kan. Niet omdat ik per se de feestdagen wil ontvluchten, want die pakken wij al redelijk relaxed aan. Ik realiseerde me laatst alleen dat ik nog vrij veel vakantiedagen heb en dat deze periode qua werk gunstig is (het is dan altijd wat rustiger). Wordt vervolgd!

Barometerscore bijdrage aan Project Rijk Leven (1 = klein, 5 = groot): 5
Foto
Wij leggen de focus tegenwoordig meer op KWALITEIT en een ‘eerlijke’ verdeling dan op kwantiteit en dure spullen. Dat maakt het voor iedereen een stuk relaxter! Het spelen van een spelletje staat altijd hoog op de lijst van dingen die we samen standaard doen en zorgt altijd voor veel vermaak.

Hoe breng jij de feestdagen door? Heb je nog tips? Voeg deze dan hieronder toe, hoe meer tips, hoe beter natuurlijk!
                                                                                                                                             - Zus B

0 Reacties

Uw commentaar zal worden geplaatst nadat het is goedgekeurd.


Laat een antwoord achter.

    Categorieën

    Alles
    Groen
    Reizen
    Vermogen

    Archief

    Januari 2020
    December 2019
    November 2019
    Oktober 2019
    September 2019
    Augustus 2019
    Juli 2019

    RSS-feed

  • Home
  • Vermogen
  • Food
  • Leuk?!
  • Gezond
  • Kids
  • Groen
  • Over PRL
    • Over Project Rijk Leven
    • Alle blogs tot nu toe
    • Over ons
    • Juridische zaken
    • Contact