Zus B was in december op een mini-sabbatical naar Italië. Het grootste deel van haar verblijf heeft zij in de prachtige Little Dolce B&B in Lecce van eigenaresse Joelle van der Heiden 'gewoond'. De zussen zijn niet zo van het ontbijten, dus van het 'ontbijt'-deel van de 'Bed & Breakfast' hadden Joelle en Zus B afgesproken dat te laten zitten. Ook was Zus B in de gelukkige omstandigheid het pand soms te delen met andere gasten en het soms helemaal voor zichzelf te hebben: de perfecte afwisseling tussen sociaal contact en rust. De B&B voelde dus echt een beetje als thuis voor Zus B. Nu de wereld er inmiddels heel anders uitziet door de gevolgen van de COVID-19 uitbraak, lijkt het veel langer dan de ongeveer 3 maanden geleden dat Zus B relatief zorgeloos in Italië rondliep. En het lijkt ook al veel langer geleden dat zij en Joelle een goed gesprek hadden over de keuzes en het leven in Italië van Joelle. Onderstaand interview had al een tijd terug geplaatst moeten worden. Het kwam er telkens niet van en nu heeft iedereen wel iets anders aan zijn hoofd. Zus B heeft nog wel contact met een aantal van de Italiaanse vrienden die ze tijdens haar sabbatical heeft ontmoet en krijgt dus zo nu en dan iets mee. Ook heeft zij Joelle een aantal vervolgvragen gesteld over de huidige situatie. Over Joelle Hi! Kun je jezelf kort voorstellen? Ik ben Joelle (34). Na 5 jaar in de modewereld in Amsterdam gewerkt te hebben wilde ik het helemaal anders gaan doen en meer genieten van de zon, goed eten en meer aandacht voor leven. Daarom woon ik sinds 6 jaar in Lecce, Zuid-Italië, waar ik mijn Little Dolce B&B met veel passie run en niet alleen ik maar ook mijn gasten laat genieten van La Dolce Vita . Bij PRL ligt de focus op een 'rijk' leven, dus jouw stap begrijpen we goed. Wij zijn ervan overtuigd dat geluk en rijkdom te maken hebben met vrijheid, kwaliteit van leven en zelf kunnen bepalen hoe je je tijd wilt indelen. Dat zijn voor ons dus belangrijke waarden. Wat zijn jouw kernwaarden? Mijn belangrijkste kernwaarde is passie. Zonder passie kan ik niets, vooral niet werken. Dan word ik letterlijk doodongelukkig. Andere kernwoorden die bij mij passen zijn: trouw, aandacht, eerlijk, uitdaging en zorgzaamheid. En wat houdt voor jou een 'rijk leven' in? Een rijk leven is voor mij gelukkig zijn. Niet zo zeer met spullen, maar voldoening halen uit het leven. Ik hou van een mix van een simpel leven met een luxe leven. Ik kan me heel rijk voelen als ik een dagje naar het strand ga. Dan denk ik: ja ik heb het toch maar gedaan en voor elkaar gekregen. Ik woon hier nu en geniet daarvan. Tegelijkertijd vind ik het dan lekker om op een strandbedje te liggen met als het kan een flesje wijn er naast. Leef je volgens een bepaalde levenswijsheid, een motto? Meestal volg ik één regel: ik behandel mensen zoals ze mij behandelen. Ik ben altijd aardig, maar als mensen een loopje met me nemen of lelijk zijn, dan ben ik snel klaar met ze en hoeven ze niet meer bij me aan te kloppen. Ik help mensen heel graag, maar er mag geen misbruik van gemaakt worden. Helaas heb ik dus al aardig wat keren meegemaakt dat mensen teveel profiteren van mijn vriendelijkheid en hulp en daar misbruik van (willen) maken. Waar word jij gelukkig van? Wat doe je graag in je vrije tijd? Een goed voorbeeld staat bij de vraag hierboven. Ik heb weinig vrije tijd, maar als ik vrij ben sport ik graag, één keer per jaar gaan we op vakantie en ik kan heel erg genieten van een cocktailtje bij mijn favoriete bar in Lecce. Het enige wat de barman vraagt is: "gin tonic of een spritz?" Dat vind ik leuk en maakt me gelukkig. La Dolce Vita Waarom heb je de stap gezet om een B&B in Italië te beginnen, was het iets dat je altijd al wilde? Het drukke en materialistische leven in Amsterdam was ik zat. Iedereen wilde ‘vriendjes van de dj’ worden, belangrijk zijn en gezien worden. Ook daar was ik behoorlijk klaar mee. Een B&B beginnen stond in eerste instantie niet hoog op mijn lijst, maar verhuizen naar een mediterraans land wel. Ik wilde het liefst aan het strand een leuke lunchroom beginnen. Heel idyllisch... Hoe kwam je vervolgens bij dit prachtige pand? Hard op zoek geweest, of was dat een speling van het lot? Heel toevallig stond ik met een man in de kroeg te praten en die vroeg wat we in Lecce deden buiten het hoogseizoen. Ik vertelde hem dat we op zoek waren naar een pand om iets te beginnen. Hij zei: "oh, ik ken nog wel iemand die panden heeft, als je wilt kan ik hem even bellen". En zo vonden we dit geweldige, authentieke pand. En wat vinden de Italianen ervan, word je hier echt geaccepteerd of ben je (nog steeds) 'die Nederlandse'? Gelukkig ben ik helemaal geaccepteerd. Als ik door het centrum loop kan ik om de haverklap ‘ciao’ roepen omdat ik iedereen ken. Verder werk ik nauw met de locals samen. Ik vind het namelijk belangrijk om de lokale economie te steunen. Ik maak bijvoorbeeld reserveringen voor mijn gasten. Dit is zowel een service naar mijn gasten toe als naar de restaurants. Ik zal echter nooit een reservering maken waar ik niet achter sta. Ik reserveer alleen bij restaurants waarvan het eten top is en de service hoog. In hoeverre mis je Nederland en zou je ooit weer terug willen komen? Het enige wat ik soms mis in Nederland zijn mijn vrienden en familie. Maar ik mis niet snel iets. Mocht ik ze missen dan koop ik een ticket en vlieg ik even een weekendje naar Nederland. Daarna ben ik ook wel weer klaar met Nederland. Oh ja en de Hema en de Etos mis ik soms! =) Werken Tijdens mijn verblijf hebben we gesproken over het romantische beeld dat veel mensen van een B&B hebben: "een beetje ontbijtjes serveren en de rest van de dag in de zon zitten". Hoe is het om echt een B&B te runnen en hoeveel uur per week werk je? Gemiddeld werk ik ongeveer 60 uur per week. Ook omdat ik andere dingen naast de B&B doe zoals werken voor 'Taste of Puglia'. Er komt inderdaad veel meer bij kijken dan dat mensen denken. De werkzaamheden zijn makkelijk op te sommen, alleen ze vergen veel tijd. Soms zit ik bijvoorbeeld een half uur te wachten totdat mijn gasten aankomen. Daar kun je niets aan doen; het hoort er bij. Hoe bevalt het ondernemerschap je? Heerlijk!! Ik zou nooit meer voor een baas kunnen werken. Ik werk meer uren dan een normale fulltime kantoorbaan, maar ik ben mijn eigen baas en deel mijn tijd zelf in. Dat geeft gevoelsmatig meer vrijheid, waardoor ik volop met passie mijn werk kan doen. Is dit je droombaan of zou je iets anders doen als geld geen rol zou spelen? Als ik meer geld had, zou ik meer uit handen geven, maar wel willen blijven werken. Ik zou anders de gastvrijheid die ik aan mijn gasten geef gaan missen. Ik vind het heerlijk om mijn gasten een superleuke vakantie te geven met net wat extra’s. Welke tips heb je voor startende ondernemers en mensen die ook overwegen een B&B te starten? Maak een realistisch financieel plan. Zie niet te veel beren op de weg. En doe het gewoon als je met heel je hart achter je plan en idee staat. Het zal pittig zijn, maar het is ook zo super leuk om te doen! Wat valt tegen en wat niet, zou je achteraf dingen anders hebben gedaan? Ik heb nergens spijt van. Je hoort af en toe te vallen en op te staan, daar leer je van en word je sterker en wijzer van. Financiën
Project Rijk Leven gaat ook over het opbouwen van duurzaam vermogen, met als ultieme doel het hebben van vrijheid. In hoeverre ben jij bezig met 'later'? Als je niet in Nederland woont, bouw je bijvoorbeeld geen pensioen (AOW) op, hoe zit dat in Italië? Ik spaar goed en investeer dit in nieuwe projecten zodat ik op den duur eerder kan gaan genieten van meer vrijheid. Pensioen bouw ik hier niet op, maar ik kan ervoor kiezen om mijn geld te sparen en dan te investeren. Zo hebben we (Joelle en haar vriend Riccardo) net een trullo gekocht waar we een vakantiehuis voor de verhuur van gaan maken. [Noot van de zussen: Een trullo is een bouwwerk dat typisch is voor de streek tussen de Zuid-Italiaanse steden Bari, Brindisi en Tarente in de regio Apulië aldus Wikipedia.] Je vertelde dat je in het begin leefde van € 100,- per maand. Hoe dan?! Haha, ja dat was leuk en een hele uitdaging! Zo leuk om even ‘back to basic’ te gaan. Ik wist dat er ‘betere tijden’ aan zouden komen dus het was niet moeilijk. Ik had sowieso nog een buffertje, maar daar wilde ik niet aankomen. Ik denk dat ik twee maanden van € 100,- per maand heb geleefd en daarna van € 200,- per maand. Op een gegeven moment was ik afgevallen en had ik een nieuwe broek ‘nodig’. Toen ben ik eerst vier keer naar Zara gegaan om er zeker van te zijn of de broek goed was en ik spaarde er twee maanden voor. De broek kostte € 40,-. Maar ik was in de zevende hemel en ik kon zo ontzettend genieten van die aankoop. Verder genoot ik volop van mijn nieuwe leven buiten in de zon waardoor ik niet meer geld nodig had. Hoe zie je jouw financiële toekomst? Dit kan ik niet voorspellen, maar ik werk er hard voor en als alles gaat zoals het nu gaat dan kan ik op tijd met pensioen en genieten van de extra vrijheid die dat moet geven. Maar onthoud wel dat ik hier keihard voor werk, spaar en het niet komt aanwaaien. Groen Verschillende restaurants in Lecce hebben het zero chilometro ('nul kilometer') principe. Wat houdt dat precies in? Nul kilometer betekent geen logistieke middelen inzetten. Dus geen transport. Veel producten van de streek eten. Logisch, want alles groeit hier onder de zon en dat proef je. Wat doe je zelf op het gebied van duurzaamheid? In de B&B vervang ik de handdoeken alleen als het nodig is en controleer ik deze om de dag. Ik vind het zonde als handdoeken elke dag vervangen worden. Dit is ook zonde van de energie en de natuur. Continu de wasmachine en droger aan... Ik vind het ook zonde om resten van het ontbijt weg te gooien of broodjes en dolci die over zijn. Hier zoek ik nog een oplossing voor. Het liefst stop ik ze in een zakje voor een zwerver. Ik vraag wel altijd aan mijn gasten of ze het alsnog in een zakje mee op stap willen nemen. Toekomstplannen Waar zie je jezelf over 5 jaar en over 10 jaar? Hier wil ik nooit over nadenken en vind ik echt een Nederlandse vraag, omdat we in de westerse wereld altijd maar vooruit moeten denken. Ik heb hier geleerd om in het nu te leven en daar volop van te genieten. Dit zorgt er ook voor dat ik minder stress ervaar. Natuurlijk denk ik wel eens over de toekomst na, maar ik wil geen doelen voor over 5 of 10 jaar plannen en mezelf iets opleggen. Waarom zouden bezoekers van Lecce en Puglia in Little Dolce moeten logeren? Dit soort dingen vind ik altijd moeilijk. Ik werk met mijn hart en met passie en ik denk dat mijn gasten dat zien. Niets is me teveel als ik zie dat mensen het waarderen. Ze genieten van de ontbijtjes op het dakterras, volgen mijn tips op en komen met enthousiaste verhalen terug nadat ze een dag op pad zijn geweest. Dat geeft mij heel veel voldoening en daar kan ik echt van gaan stralen. De ultieme kroon op mijn werk is als mensen me vanuit Nederland een kaartje sturen met een bedankje voor een mooie vakantie of dat ze terugkomen. Ik heb gasten die al 8 of 9 keer terug zijn geweest. Dat doet me heel goed en daar run ik de B&B ook voor. In je B&B staan allemaal mooie producten uit de regio met het label 'Taste of Puglia', vertel daar eens wat meer over? Sinds vorig jaar exporteer ik met een vriendin de typische producten uit Puglia naar Nederland. Alle producten vallen onder de term slow food en slow design, omdat we de lokale producenten willen ondersteunen en massaproductie willen voorkomen. Benieuwd naar de producten? Neem dan een kijkje op de website van Taste of Puglia! Ten slotte Als je moet kiezen:
Wat wil je onze lezers nog meegeven? Volg je hart, dat brengt je het beste. De coronacrisis (interview deel 2, april 2020) Inmiddels is de situatie in Lecce heel anders dan toen Zus B er op bezoek was; er geldt in heel Italië een lockdown, waarbij mensen verplicht zijn zoveel mogelijk thuis te blijven. Hoe gaat het met jou en hoe is de situatie op dit moment? Hier gaat alles goed. De situatie in Puglia is vanaf het begin redelijk goed gebleven. Doordat de lockdown snel kwam terwijl er nog relatief weinig mensen besmet waren, is het virus hier heel goed onder controle. Daar ben ik blij om en ik moet zeggen dat ik de extra rust best lekker vind. Ik heb mijn oude beroep opgepakt en een shirtje ontworpen waarvan de winst naar het rode kruis gaat. Dat ontwerpen vond ik weer erg leuk om te doen. Zie voor meer informatie de site, deze maand gaat 100% van de winst naar het Rode Kruis en je krijgt 10% korting met de kortingscode: LITTLEDOLCE. Mag de B&B nog gasten ontvangen, of moet deze verplicht gesloten blijven? De B&B is momenteel gesloten en er is helaas nog geen enkel vooruitzicht wanneer de B&B weer open mag. Het toerisme is de laatste sector die weer open mag om zo verspreiding van het virus te voorkomen. In Nederland zijn maatregelen en steun afgekondigd voor werkgevers en ZZP'ers, deze gelden echter vaak niet voor B&B-houders. Hoe zit dat in Italië? De overheid komt mij hier niet tegemoet. Ik zit dus met een huurpand en letterlijk 0 inkomsten. Heel krom allemaal. Er is wel een organisatie die nu aan het vechten is voor de B&B’s, maar of dat gaat werken is een grote vraag aangezien er niet veel geld in de schatkist van Italië zit. Korting bij Taste of Puglia Omdat veel vakanties op dit moment niet doorgaan, en mensen gedwongen zijn zoveel mogelijk thuis te blijven, willen Joelle en de zussen graag wat Italië naar je toe brengen via Taste of Puglia. Maak gebruik van de code 'Taste15' voor 15 % korting* op je bestelling en maak er thuis vervolgens een feestje van met typisch Pugliaans eten, wijn en mooie producten! * De kortingscode is geldig tot en met 15 mei 2020
0 Reacties
Uw commentaar zal worden geplaatst nadat het is goedgekeurd.
Laat een antwoord achter. |
Categorieën
Alles
Archief
April 2020
|